Σύλλογος θεραπευτικής κολύμβησης "Αιτωλός"

Θεραπευτικη κολυμβηση για A.M.E.A.

Κολύμβηση και οφέλη από την άσκηση στο νερό Η κολύμβηση ανήκει στις πιο δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Η άσκηση μέσα στο νερό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών (Chase, Sui&Blair, 2008), να οδηγήσει σε βελτιωμένη σωματική υγεία για τα άτομα με διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, αλλά και με αρθρίτιδα, μέσα από την υδροθεραπεία (Hall et al., 1996). Η άσκηση στο νερό μειώνει επίσης τον πόνο στις αρθρώσεις και τον πόνο από την οστεοαρθρίτιδα (Bartels et al., 2016). Η άσκηση στο νερό βελτιώνει και την ψυχική υγεία.

Το κολύμπι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη (Berger and Owen, 1992.Tomas-Carus et al., 2008. Gowans and de Hueck, 2007) ενώ ακόμη μπορεί να βελτιώσει την υγεία των μητέρων και των αγέννητων παιδιών τους (Hartmann and Bung, 1999) και να βοηθήσει τα άτομα με αναπτυξιακές αναπηρίες (Mactavish and Schleien, 2004). Συνάμα, μπορεί να ωφελήσει τους μεγαλύτερους ενήλικες βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και μειώνοντας την αναπηρία (Sato et al., 2007). Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η άσκηση στο νερό έχει θεραπευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέσο γύμνασης για όλες σχεδόν τις αναπηρίες (Innenmoser, 2004). Γενικώς, προσφέρει πολλά οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας και είναι μια άρτια επιλογή για ανθρώπους με ή χωρίς αναπηρία. H άσκηση στο νερό έχει υποστηριχθεί ως ιδιαίτερα ευεργετική από τους ερευνητές αναφορικά με τα οφέλη της στα άτομα με αναπηρίες (Vargas, 2004. Benedict and Freeman, 1993. Dulcy, 1983).

Ο λόγος που η κολύμβηση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τα άτομα με αναπηρίες είναι διότι το νερό τους επιτρέπει να κινούνται χωρίς βοήθεια, μια σημαντική εμπειρία για οποιονδήποτε με αναπηρία. Οι συνθήκες επίπλευσης είναι σχετικά ευνοϊκές για τα άτομα με κινητική αναπηρία, όπως τα άτομα με τετραπληγία. Μόλις το άτομο μάθει να ελέγχει τη θέση του στο νερό, τότε πολύ γρήγορα αποκτά αυτοπεποίθηση. Η κολύμβηση έχει πολύ υψηλή ψυχολογική και θεραπευτική αξία για τα άτομα με αναπηρίες, καθώς η άνωση ανακουφίζει το στέλεχος του σώματος, επιτρέπει στα άτομα να κινούνται χωρίς βοήθεια, προωθεί την κινητικότητα στις αρθρώσεις και διεγείρει την κυκλοφορία και την αναπνοή.

Για τα άτομα με κινητική αναπηρία, αυτή η δραστηριότητα μειώνει το στρες ενώ το κολύμπι σε ζεστό νερό μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη και να βελτιώσει τη διάθεση. Ακόμη, το κολύμπι ενισχύει την εμπιστοσύνη και βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καθώς η κολύμβηση με άλλους ανθρώπους σε μια δημόσια πισίνα ενισχύει το κοινοτικό πνεύμα και παρέχει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες. Για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες η άσκηση στο νερό βελτιώνει την ψυχολογική ευημερία και άρα την ψυχική υγεία, ενώ η συμμετοχή τους σε ερασιτεχνικές και ανταγωνιστικές αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανεξαρτησία τους.

Αυτό με τη σειρά του βελτιώνει την αυτοπεποίθησή τους που οδηγεί σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Η αυξημένη μυϊκή αντοχή που προσφέρει η αντίσταση στο νερό είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες προκειμένου να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη και αντοχή. Αυτό βοηθά και στη βελτίωση των δεξιοτήτων κατά την πραγματοποίηση μεταβιβάσεων, όπως η μεταφορά από την αναπηρική καρέκλα στην πισίνα και αντίστροφα. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνεται προσεκτικά για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί. Το κολύμπι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα άτομα με κινητική αναπηρία ασκεί ολόκληρο το σώμα χωρίς να τεντώνει τους μυς και τις αρθρώσεις. Το ζεστό νερό βοηθά στην ανακούφιση από τυχόν πόνους, καθώς και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος (Wang et al., 2007). Σύμφωνα με έρευνα της Ανέστη (2018), σε δείγμα από 80 άτομα με κινητική αναπηρία (54 άντρες και 26 γυναίκες) κάτοικοι πόλεων της Β. Ελλάδας, ηλικίας 20 έως 59 ετών, η άσκηση στο νερό βελτιώνει την ικανότητα παρακίνησης των ατόμων με κινητική αναπηρία να συμμετέχουν στην αγωνιστική κολύμβηση και στην κολύμβηση αναψυχής.

Τα οφέλη από την άσκηση στο νερό αναδεικνύουν και οι Pariser et al(2006), οι οποίοι έδειξαν πως η αερόβια προπόνηση στο νερό (aqua aerobic) αυξάνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και προάγει τη λειτουργική ικανότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών με κινητικές αναπηρίες. Η άσκηση στο νερό είναι μια ελκυστική μορφή άσκησης και για τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, καθώς η πλευστότητα του νερού μειώνει την επίδραση της βαρύτητας και παρέχει αυξημένη υποστήριξη της σωστής θέσης (Thorpe and Reill, 2000), δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα να ασκηθούν στο νερό με περισσότερη ελευθερία απ’ ότι έξω από αυτό. Ένα πρόσθετο όφελος της άσκησης στο νερό είναι τα μειωμένα επίπεδα φόρτισης των αρθρώσεων, γεγονός που δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον για τα άτομα με ασταθείς αρθρώσεις (Dodd, Taylor&Damiano, 2002).

Η άσκηση στο νερό σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση επιφέρει βελτιώσεις στην ευλυγισία, στην αναπνευστική λειτουργία, στην μυϊκή δύναμη, στην βάδιση, και στην αδρή κινητική λειτουργικότητα (Thorpe and Reill, 2000).Όπως έδειξε και η μελέτη των Chrysagis, Douka, Nikopoulos, Apostolopoulou&Koutsouki (2009), η οποία έγινε σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, είναι θετικές οι επιδράσεις των προγραμμάτων άσκησης στο νερό στην κινητική λειτουργία, στο εύρος της κίνησης και στην σπαστικότητα των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση. Το εν λόγω πρόγραμμα των ερευνητών έλαβε δράση δύο φορές την εβδομάδα, για 10 εβδομάδες.Τέλος, και η έρευνα των Chrysagis, Skordilis, Grammatopoulou & Douka (2019), η οποία έγινε σε δείγμα εφήβων και νέων ενηλίκων με εγκεφαλική παράλυση με παρέμβαση προγράμματος 3 φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες, ανέδειξε σημαντικά αποτελέσματα στην κινητικότητα των ατόμων αυτών.

Πηγή: πτυχιακή εργασία Αγγελή Αθανασία